In 2017 is de Landschapszone van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld opgeleverd. Tot en met dat jaar is ook de Westdijk aangelegd en zijn in de Landschapszone poelen en oevers aangelegd. Grote delen van de Landschapszone gingen het jaar 2018 nog in met lage, grazige vegetaties. Op sommige plekken was deze vegetatie nog wat open en zandig, bijv. sommige randen van oevers en poelen waren nog spaarzaam begroeid. Zo’n pioniersituatie levert vaak ‘pioniervogels’ op, die kortstondig profiteren van deze terreingesteldheid. In de jaren na de aanleg van een natuurgebied groeit de vegetatie uit en verandert de samenstelling van de vogelbevolking weer. Een dergelijke kortstondige pioniersituatie gevolgd door successie van de vegetatie is ook in de Landschapszone Veessen-Wapenveld aan de orde.
In 2018, 2019 en 2020 zijn drie broedvogelinventarisaties uitgevoerd. Dit lijkt maar een korte periode van drie jaar. Toch is in die drie jaar een aanzienlijke verschuiving opgetreden in de samenstelling van de broedvogelbevolking.
We kunnen vogeltrends bezien vanuit de invalshoeken die in de voorgaande paragrafen zijn behandeld:
– Vogelrijkdom
– Vogelgroepen
– Rode Lijst broedvogels
– Kritische vogels
– Boerenlandvogels
– Zeldzame vogels
Vogelrijkdom
Het aantal soorten broedvogels is in de periode 2018-2020 afgenomen van 65 via 56 naar 53 soorten. Het aantal territoria is in totaal gegroeid van 509 via 578 naar 685. Het aantal soorten is met 18% afgenomen en het aantal territoria is 35% toegenomen.
Vogelgroepen
Het aantal soorten weidevogels, watervogels en bos(rand)vogels is in de periode 2018-2020 licht afgenomen. Voor de andere vogelgroepen bleef dit aardig constant. Het aantal territoria van de weidevogels is afgenomen. Van de moerasvogels, pioniervogels (Oeverzwaluw!) en struweelvogels namen de aantallen territoria sterk toe. In de oevers van de Grote Wetering en in de poelen is de ontwikkeling van moerasvegetaties met o.a. lisdodde en Riet op gang gekomen. Hiervan profiteren bijvoorbeeld het Waterhoen en de Kleine karekiet. De Oeverzwaluwen hebben de oeverzwaluwenwand ontdekt, hoewel een kunstmatige nestwand niet echt een pioniersbiotoop is. En waar géén gras wordt gemaaid, ontwikkelt zich ruigte van hoogopschietende kruiden en struweel van o.a. wilg en Zwarte els. Hiervan profiteren bijv. de Bosrietzanger en de Grasmus.
Rode Lijst broedvogels
Kritische vogels
Boerenlandvogels
Zeldzame vogels