Het Netherlands Space Office (NSO) is het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse rijksoverheid. Het NSO ontsluit via het Satellietdataportaal satellietdata van Nederland aan Nederlandse gebruikers. De voorbewerkte data is met name bestemd voor een grote groep (GIS)gebruikers die geen ervaring hebben met het bewerken van satellietdata maar deze wel graag wil toepassen. Het beeldmateriaal is afkomstig van verschillende satellieten (Superview 2018-heden en TripleSat 2017-2018), met toenemende resolutie. Elk jaar wordt hier ook een nieuwe luchtfoto gepubliceerd met een hogere resolutie (25 cm) dan de satellietbeelden. Er is ook een toelichting gepubliceerd bij dit portaal.
De satellietdata van de landschapszone Veessen-Wapenveld zijn interessant om vanuit de lucht te zien hoe dit gebied zicht ontwikkelt. Het is bijvoorbeeld van jaar tot jaar goed te volgen in welke delen van de Landschapszone grasland gemaaid wordt en waar struweel en ruigte tot ontwikkeling komen. Ook is de ligging van de greppels en poelen goed te zien, net als ‘bodemverstoring’ die hier en daar in de eerste jaren ‘na ingebruikname’ nog plaatsvindt. De latere jaren tonen geen grote ingrepen meer. Vooral het dichtgroeien van beplantingsvakken en de bestendiging van overhoekjes die stevast niet gemaaid worden is wel te herkennen.
Hieronder is in grote lijnen samengevat wat op het beeldmateriaal is te zien. De meest actuele beschrijving staat bovenaan. Wilt u de beschrijvingen in chronologische volgorde lezen, scroll dan naar de onderkant van deze pagina en lees deze pagina van onder naar boven!
Superview Juli-Augustus 2022
Het gedeelte ten zuiden van de Tolweg is gemaaid, ten noorden van de Tolweg is in 2022 het grasland pas in augustus gemaaid.
Superview Juni-Juli 2022
Nagenoeg niets te zien van de Landschapszone vanwege bewolking.
Superview April-Mei 2022
Landschapszone is goed te zien. Geen bijzonderheden.
Superview Maart-April 2022
Landschapszone is goed te zien. Geen bijzonderheden.
Superview -November-December 2021-Januari 2022
Landschapszone is redelijk goed te zien[, door lage zonstand in contrastrijke kleuren.
Superview September-Oktober 2021
Weer grotendeels bewolkt. Geen bijzonderheden.
Superview Juli-Augustus 2021
Grotendeels goed te zien. Nu is natuurlijk wel te zien dat het grasland gemaaid is.
Superview Juni-Juli 2021
Bijna volledig bewolkt. Weinig te zien. Geen inzicht in graslandbeheer.
Superview April-Mei 2021
Helder beelden, geen bijzonderheden.
Superview Maart-April 2021
Geen bijzonderheden. Enkele wolken.
Superview November-December 2020, Januari 2021
Géén informatie, een en al bewolkt.
Superview September-Oktober 2020
Het grasland ten zuiden van de Kerkdijk ziet er op het beeldmateriaal het meest monotoon uit. Het is het enige deel van de landschapszone waar nabeweiding plaats vindt met jongvee.
Superview Juli-Augustus 2020
Geen bijzonderheden.
Superview Juni-Juli 2020
Ook in juni is er nog geen grasland gemaaid in de landschapszone. Dit is gunstig voor de broedvogels.
Superview April-Mei 2020
Binnen de landschapszone is er nog geen grasland gemaaid op het moment van opname van het beeldmateriaal. Geen bijzonderheden.
Superview Maart-April 2020
Het bosje bij het depot van het waterschap bij het nieuwe gemaal Doornbos is volledig met de grond gelijk gemaakt. De voormalige bosstrook en het depot zijn volledig kaal gemaakt.

Links een satellietbeeld uit maart/april 2018, rechts een uit maart/april 2020.
Superview November-December 2019, Januari 2020
Deze foto is wellicht van iets later in het voorjaar. De aan de voet van de IJsseldijk geplante populieren werpen zelfs al schaduw af, deze bomen groeien voorspoedig op. Ook op deze foto is de vorming van ruigte en struweel binnen de bosvakken en langs de wetering goed te zien.
Superview September-Oktober 2019
Deze keer een scherpe foto. Het grasland bij de brug naar de Nijensteen is nog steeds niet gemaaid. Vanaf de grond is hier ook bosontwikkeling te zien met o.a. Vogelkers e.d. Ten zuiden van de Kerkdijk ontstaan enkele plekjes met ruigte en beginnend struweel. Langs de wetering is opslag van bomen te zien (in het terrein blijkt dit onder meer Zwarte els te zijn). Ook ten noorden van de Kerkdijk is te zien dat op sommige plekken in de bosvakken sprake is van vorming van ruigten en struweel. De meeste geplante bomen leven niet meer; in het beeldmateriaal zijn ze niet meer herkenbaar.
Superview Juli-Augustus 2019
Er tekenen zich op het beeldmateriaal scherpe patronen af waar wel en niet gemaaid is. Aan de randen van poelen en bij greppels blijven wel eens grasvegetaties staan. In tegenstelling tot 2018 is dit jaar ook het ‘natte grasland’ bij de vogelkijkvoorziening eens gemaaid (droog jaar). Zo nu en dan is er enige activiteit op het depot bij het nieuwe gemaal Doornbos.
Luchtfoto 2019
Nazomer 2019. De luchtfoto heeft een hogere resolutie dan de satellietbeelden. De ruigten en struwelen in de bosvakken tekenen zich goed af op het beeldmateriaal. Dit geldt ook voor opslag van houtige gewassen zoals Zwarte els langs de oostelijke oever van de wetering. Langs de wetering is vooral opslag ten zuiden van de Kerkdijk en ten zuiden van de Assendorperstraat.
Superview Juni-Juli 2019
Binnen de landschapszone is nog geen grasland gemaaid, dit is gunstig voor de broedvogels. Zangvogels als Gele kwikstaart en Rietgors kunnen zo ongestoord broeden.
Superview April-Mei 2019
Een aantal gefreesde plekken is nog als lichte vlekken herkenbaar in het beeldmateriaal.
Superview Maart-April 2019
Een wolkendek maakt goede observatie onmogelijk. In het najaar van 2018 zijn delen van graslandpercelen in de landschapszone gefreesd.
Triplesat September-Oktober 2018
Een goede kwaliteit beeldmateriaal. Vooral ten zuiden van de Kerkdijk komt aan de voet van de dijk een struweel van allerlei soorten struiken goed tot ontwikkeling. Ondanks de lage resolutie lijkt zelfs de vegetatie-ontwikkelingen in de wetering en de gegraven poelen hier en daar op gang te komen.
Triplesat Juli-Augustus 2018
Het grasland van grote delen van de landschapszone is van de zomer gelukkig lang blijven staan. Maar nu is natuurlijk wel overal gemaaid. Verder geen bijzonderheden. Het waterschap maait ook, vooral in de zuidelijke helft lijkt het, lange stukken parallel op de oostoever van de wetering.
Triplesat Juni-Juli 2018
Ten zuiden van de Kerkdijk zijn in juni 2018, nog in het broedseizoen, vier grote percelen uitgemaaid. Bij de nieuwe brug van de Nijensteen is een tweetal percelen juist (doelbewust) niet gemaaid. Ten noorden van de Kerkdijk is het maaien nog uitgesteld tot na juni 2018. Goed te zien is dat in de landschapszone bij zijsloten van de wetering op minstens tien of twaalf plekken muskusratten-vangvoorzieningen zijn ingegraven. Het tijdelijke gronddepot is middenin het broedseizoen verwijderd, inclusief een kleine kolonie Oeverzwaluwen! Dit is een wetsovertreding.
Luchtfoto 2018
Deze foto is van het vroege voorjaar. Het gronddepot aan de Kerkdijk ligt er nog. Een mooie, scherpe luchtfoto.
Triplesat Mei 2018
Scherpe beelden van de landschapszone die zicht vrij ontwikkelt. Her en der zijn nog plekken kale grond, zoals ten noorden van de Broekstraat bij het tracé van de gasleiding. In de meeste graslanden aan weerszijden van de landschapszone is de eerste snede gras al lang en breed gemaaid.
Triplesat Maart-April 2018
Het werk aan de landschapszone is volledig opgeleverd. Er is geen activiteit meer te zien. Het gronddepot aan de Kerkdijk is groter geworden. Het natte schraalgrasland bij de vogelkijkvoorziening tekent zich scherp af ten opzichte van andere vegetaties. De brug bij de Nijensteen is voltooid. Een grote boom ten noorden van de Breeweg is omgewaaid, een grote wortelkluit kan misschien ooit dienen als broedplaats voor een IJsvogel?
Luchtfoto 2017
Zomer 2017. Bijna alle ingrepen voor de inrichting van de landschapszone zijn achter de rug. Alleen bij de locaties van het tijdelijke kantoor en de brug in aanleg laat deze luchtfoto van 2017 nog ingrepen zien.
Triplesat September-Oktober 2017
Het tijdelijke kantoor aan de Kerkdijk is opgeruimd. Tegenover dit kantoor is een begin te zien van een tijdelijk gronddepot. Ten noorden van de Breeweg is de vogelkijkvoorziening gebouwd. Ook is daarnaast de betonnen Oeverzwaluwenwand geplaatst.

Triplesat Juli-Augustus 2017
Er wordt een brug gebouwd naar de Nijensteen. Het tracé van de gasleiding is zichtbaar. Een groot deel van het gebied is niet te zien door een wolkendek.
Triplesat Mei-Juni 2017
Op satellietbeelden van mei-juni is nog goed te zien hoe het laatste grondwerk is opgeleverd. Op het beeldmateriaal is het onbegroeide zand nog goed te zien.


Triplesat Maart-April 2017
Op de beelden is te zien dat nog gewerkt wordt aan de afwerking van de dijken en de landschapszone. Zo wordt het pad met grasbetonstenen aan de voet van de dijk aangelegd. Plantgaten van bomen zijn goed te zien. Er is veel kale grond, geschikt voor pioniervogels zoals de Kleine plevier. Op twee plekken is in mei 2017 al gras gemaaid!
Luchtfoto 2016
Er wordt nog volop gewerkt aan de Tolbrug, de westdijk en delen van de landschapszone. Maar er zijn ook graslandpercelen al in een maaibeheer genomen, ook percelen waar later nog bos en struweel worden aangeplant, zoals bij de Broekstraat. Ook een groot deel van de poelen is nog niet gegraven.