Deze pagina toont voorbeelden van gebruik en beheer die een positieve uitwerking hebben op de natuurwaarden in de landschapszone Veessen-Wapenveld. En de pagina geeft voorbeelden van bijzondere waarnemingen.
Bloemrijk grasland
x
Oeverzwaluwenwand
x
Nat schraalgrasland
x
Veenpluis
x
Zwanenbloem
x
Bever
–
Bosontwikkeling
De vegetatie ontwikkelt zich in de ruigte tegen De Nijensteen aan in een tijdsbestek van enkele jaren in de richting van bos. Dit bos kan net zo indrukwekkend worden als het parkbos van De Nijensteen. Feitelijk ontwikkelt het perceel grasland zich via ruigte en struweel tot een rivierbegeleidend hardhoutooibos. Vegetatiekundig wordt dit een Essen-Iepenbos met kenmerkende ondergroei van Sleedoorn, Eenstijlige meidoorn en Vogelkers. Soorten die zich nu al spontaan aandienen. Een perfecte groeiplaats voor de beheervorm van bijv. Essenhakhout, omdat een deel van dit ‘toekomstige bos’ onder de hoogspanningsdraden groeit.
Hoogspanningsmasten
De hoogspanningsmasten bieden broedgelegenheid aan Zwarte kraaien. Torenvalken broeden daarna weer op oude kraaiennesten en ook de Boomvalk houdt zich als broedvogel op bij hoogspanningsmasten. De Slechtvalk jaagt vanaf de masten, ook gedurende het broedseizoen.

op de voorgrond broedden ten minste drie jaren lang met succes een paartje Torenvalk.
Maaibeheer dijktaluds
De eerste jaren na aanleg van de Westdijk is er een maaibeheer gevoerd om de vegetatie op de dijktaluds te laten uitstoelen. Sinds 2019 wordt het maaibeheer ook gericht op het vergroten van de biodiversiteit. Via periodieke inventarisaties kan de soortenrijkdom van de dijktaluds gevolgd worden. De uitgangssituatie van hogere planten is met steekproefsgewijze inventarisaties door de KNNV Epe-Heerde vastgelegd.

