Moerasvogels

Moerasvogels
Kenmerkende vogelsoorten: Waterral, Porseleinhoen, Waterhoen, Watersnip, Koekoek, Rietzanger en Kleine karekiet.

Deze vogelgroep bestaat nu qua soorten uit wat minder algemene vogelsoorten die specifieke eisen stellen aan hun leefgebied, de natte riet- en verlandingsvegetaties. Alleen de Kleine karekiet is tegenwoordig een weinig kritische, algemene vogel. Voor het succes van de ontwikkeling van de landschapszone als natuurgebied is de vogelgroep van de moerasvogels een zeer belangrijke graadmeter. De groep indiceert de natte riet- en verlandingsvegetaties.

Moerasvogels201820192020
Aantal soorten555
Aantal territoria173157
Dichtheid terr./10 ha1,52,85,1
Aandeel territoria %3 %5 %8 %
Vogelrijkdom Landschapszone aan Moerasvogels. Periode 2018-2020

Deze vogelgroep Moerasvogels bestaat voor een deel uit Porseleinhoen (2018), Waterral (2019) en Watersnip (2020) die achtereenvolgens elk één jaar een territorium bezet hebben in het ‘natte schraalland’ bij de vogelkijkhut ten noorden van de Breeweg. Dit zijn drie verhoudingsgewijze zeldzame en zeer kenmerkende soorten broedvogels van moeras. Hiermee komt de natuurdoelstelling van dit ‘natte schraalland’ zeer goed uit de verf! En het natte schraalland kwalificeert zich haast meer als ‘moeras’ dan als ‘grasland’. Het springt ook duidelijk in het oog dat dit het natste deel is van de landschapszone.

De vogelgroep Moerasvogels bestaat verder uit Waterhoen, Koekoek, Rietzanger en Kleine karekiet die verspreid langs de Groote Wetering voorkomen. Waterhoen en vooral Kleine karekiet zijn in opmars dankzij de vegetatie-ontwikkeling van o.a. Riet en Liesgras in de oever van de Groote Wetering. Deze rietvegetaties breiden zich hier langzaam uit; verlandingsvegetaties met Liesgras, lisdodden e.d. ontwikkelen zich ook in de oever van de Groote Wetering en vooral ook in de gegraven poelen.

Nat schraalland. Dit plas-dras-gebied was in de periode 2018-2020 achtereenvolgens het domein van de moerasvogels Porseleinhoen, Waterral en Watersnip. Dit is duidelijk een verdienste van de inrichting van het nat schraalland. 13 juli 2018.

Hieronder wordt de huidige verspreiding van de Moerasvogels getoond:

In de periode 2018-2020 is een fraaie toename te zien van deze vogelgroep Moerasvogels dankzij de vegetatieontwikkeling in de Groote Wetering en de poelen. De vraag is in hoeverre het Waterschap Vallei & Veluwe in de toekomst de verdere ontwikkeling van riet- en verlandingsvegetaties ‘toestaat’, met name op de oevers van de Groote Wetering. Op termijn kan dit naar het oordeel van het waterschap misschien op gespannen voet staan met de functie waterbeheer. Indien Riet niet elk jaar gemaaid wordt en hier en daar overjarig Riet kan blijven staan, liggen er sowieso kansen voor uitbreiding van de aantallen Rietzangers.

KRW. In het kader van de Kaderrichtlijn Water wordt gestreefd naar ecologisch gezond water bla bla. De ontwikkeling van deze vogelgroep is daarvoor in zekere zin een maatstaf.

Potentiële vogelsoorten: o.a. Roerdomp, Woudaapje, Snor, Grote karekiet, Baardmannetje, Bruine kiekendief.
Dit zijn alle soorten van wat grotere rietvegetaties, vaak met overjarig Riet, die langs de Grote Wetering niet zomaar ontstaan. Helemaal onrealistisch is het voorkomen van deze soorten niet. De Bruine kiekendief jaagt in het broedseizoen wel in de Hoogwatergeul en de Landschapszone. Of en waar deze vogel broedt is onduidelijk. Mogelijk aan de andere kant van de IJssel. Pal buiten de Landschapszone, bij Gemaal Veluwe aan de Werverdijk, bezette een Woudaapje in juni 2020 twee weken een territorium in een brede rietkraag!!! Eind mei 2020 hield een Grote karekiet in de retentiezone (aanleg 2005) van de Grote Wetering ter hoogte van De Nijensteen ruim twee weken een territorium bezet. Ook dit is net buiten de Landschapszone. Zo maar drie aanwijzingen dat vestiging van zeldzame moerasvogels op termijn niet bij voorbaat moet worden uitgesloten.