Zonder dat er diepgaand onderzoek is gedaan, zijn er in de Landschapszone Veessen-Wapenveld ook waarnemingen van amfibieën verzameld. De bestaande kennis over het voorkomen en de verspreiding van amfibieën is hieronder gepresenteerd.
Soort | Status NL | Rode Lijst |
---|---|---|
Bastaardkikker | algemeen | |
Poelkikker | algemeen | |
Bruine kikker | algemeen | |
Gewone pad | algemeen |
Groene kikker complex
Er zijn bij het vogels tellen honderden waarnemingen genoteerd van kwakende ‘groene kikkers’. De groene kikkers zijn namelijk bij mooi weer nogal luidruchtig, soms hoor je ze vooral bij zonsopgang als de vogeltelling net start. De Bastaardkikker en de Poelkikker zijn de twee soorten ‘groene kikkers’ die veel op elkaar lijken. Bij het noteren van waarnemingen is geen onderscheid gemaakt tussen de beide soorten.
De Poelkikker is een soort van de hogere zandgronden en laag-dynamische delen van het rivierengebied. In de Landschapszone is aangetoond dat de Poelkikker (ook) voorkomt.

De Poelkikker is een ‘doelsoort’ voor de Landschapszone. Uit de kaart valt op te maken dat de ‘groene kikkers’ vooral in de poelen voorkomen en in zijsloten van de wetering, hier en daar zijn ook koren in de Grote wetering zelf gevonden. Over de periode 2018-2020 is met vrijwel gelijke telinsiteit broedvogelonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn vrij consequent groene kikkers genoteerd. Hierdoor kan met recht gesteld worden dat het aantal ‘Groene kikkers’ in de periode 2018-2020 sterk is toegenomen. Dankzij de paaisloten, poelen en natuurlijke oevers van de Landschapszone is het leefgebied van de ‘Groene kikkers’, waaronder ook dat van de Poelkikker, sterk verbeterd en uitgebreid. Voor o.a. Ooievaars, Blauwe reigers en Buizerds dienen de vele kikkers als voedselbron.



Bruine kikker
De Bruine kikker is minder opvallend aanwezig, want het geluid draagt minder ver. De koren zijn alleen gedurende een hele korte periode in het voorjaar te horen. Er is slechts één keer een koor gehoord van de Bruine kikker, wat opvallend weinig is. Vermoedelijk komt de Bruine kikker wel algemener voor.
Gewone pad
Ook de Gewone pad is niet zo opvallend. Ook het geluid van de Gewone pad draagt niet heel ver. Met name vanuit de Grote wetering is op een tiental plekken een koor gehoord. Op een regenachtige avond was er paddentrek, toen werden vele tientallen Gewone padden waargenomen op het fietspad bovenop de Westdijk. Een aanwijzing dat deze pad op zich talrijk aanwezig voorkomt.
Verwachtingen amfibieën
Andere soorten amfibieën en reptielen zijn nog niet waargenomen. De Kleine watersalamander komt welhaast zeker voor. De Landschapszone bevat nog wel weinig schuilgelegenheid op land, het zomerbiotoop van salamanders, zoals dood hout e.d. Het voorkomen van andere soorten amfibieën is bijna zeker uit te sluiten. Rugstreeppadden komen in de omgeving niet meer voor. Voor de Heikikker is de Landschapszone wellicht ook potentieel leefgebied. Van beide soorten liggen bronpopulaties waarschijnlijk niet in de buurt. Andere soorten zijn sowieso niet te verwachten.
Verwachtingen Ringslang
De Ringslang is bij de aanleg van de Landschapszone ook aangemerkt als ‘doelsoort’. Er zijn bij de inrichting van de Landschapszone in 2017 namelijk twee broeihopen aangelegd voor de Ringslang. Die broeihopen zijn in het veld al niet meer terug te vinden. Het idee om een broeihoop aan te leggen is nog niet zo gek. Heijnen (1986) stelt in een rapport: “De Ringslang in de gemeente Heerde is in 1980 nog waargenomen op een natuurterreintje in het Rivierkleilandschap. Door de effekten van de afgesloten ruilverkaveling en het beplanten van de zonnige plekken bij het terrein is de populatie in gevaar gekomen.” Afgaande op de verspreidingskaart in dit rapport lag dit terreintje langs de Grote Wetering, ter hoogte van het restant populierenbos ten zuiden van de Plakkenweg. In het gebied van de huidige Landschapszone kwam de Ringslang 40 jaar geleden dus nog voor!
De vraag is echter wel hoe realistisch het is om de Ringslang in de Landschapszone te verwachten. Op het oog lijkt de Landschapszone wel geschikt voor Ringslangen. Er zijn alleen geen bekende Ringslangen-populaties in de buurt (< 10 km afstand) van waaruit de Landschapszone bevolkt zou kunnen worden. Bij een bezoek aan de Landschapszone wordt het wèl naar de Ringslang!